sursă imagine: shutterstock.com

          Religia este un tip de comportament uman (credințe, ritualuri) referitor la ființe, forțe și puteri supranaturale.

          Sociologia considera ca religia a apărut și există încă pentru că ea îndeplinește anumite funcțiuni:

          Funcția cognitivă: Religia este o formă de explicare a lumii, în condițiile lipsei unei cunoașteri științifice. Ca modalitate de cunoaștere, specific religiei este forma preteoretică, mitologică. Ea are o marcată orientare antropomorfică, proiectând caracteristicile existenței umane (prima existență la care cunoașterea umană a avut acces), pentru explicarea tuturor celorlalte domenii ale existenței.

          Funcția de reducere a anxietății: Latinii spuneau acum două milenii că “spaima inventează zeii” (“primus in orbe deos fecit timor”). Bronislaw Malinowski explică că magia și religia sunt instrumente de reducere a anxietății în situațiile care depășesc posibilitățile efective de control ale omului. Religia reprezintă deci o „sacralizare a crizelor vieții umane”. Ea este un răspuns la tragediile vieții umane, la conflictul dintre proiectele umane și realități. Funcția acțională: Religia este o formă de extensie a capacităților umane limitate de acțiune. James Fraser argumentează că omul primitiv a încercat să abordeze lumea, în completarea tehnicilor sale curente, prin magie (complex de tehnici prin care omul încearcă să realizeze scopurile sale controlând forțele supranaturale). Religia a apărut când omul a realizat că magia este ineficace. În loc să încerce să controleze forțele supranaturale prin descântece, formule, ritualuri, omul încearcă să înduplece, să solicite ajutorul acestora, subordonându-se lor.

          Funcția socială (structurantă): Funcția religiei este de a afirma superioritatea morală a societății asupra membrilor ei, menținând astfel solidaritatea acesteia. Dumnezeul clanului nu este altceva decât clanul însuși. În religie, societatea se sacralizează pe ea însăși.

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/religiile-lumi-1.jpg?fit=450%2C470https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/religiile-lumi-1.jpg?resize=150%2C150Maximilian4. ReligiiCugetări@liber cugetator,@liber-cugatatori,@rolulreligiei,#cauzareligiei,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,#motivelereliozitatii,#religie,#rolulreligie,#rolulreligieiinsocietate,Cauza religiei,motivele reliozitatii,religii,rolul religiei in societate          Religia este un tip de comportament uman (credințe, ritualuri) referitor la ființe, forțe și puteri supranaturale.           Sociologia considera ca religia a apărut și există încă pentru că ea îndeplinește anumite funcțiuni:           Funcția cognitivă: Religia este o...Pentru cei care știu să gândească singuri