sursă imagine: shutterstock.com

          Religia este un tip de comportament uman (credințe, ritualuri) referitor la ființe, forțe și puteri supranaturale.

          Sociologia considera ca religia a apărut și există încă pentru că ea îndeplinește anumite funcțiuni:

          Funcția cognitivă: Religia este o formă de explicare a lumii, în condițiile lipsei unei cunoașteri științifice. Ca modalitate de cunoaștere, specific religiei este forma preteoretică, mitologică. Ea are o marcată orientare antropomorfică, proiectând caracteristicile existenței umane (prima existență la care cunoașterea umană a avut acces), pentru explicarea tuturor celorlalte domenii ale existenței.

          Funcția de reducere a anxietății: Latinii spuneau acum două milenii că “spaima inventează zeii” (“primus in orbe deos fecit timor”). Bronislaw Malinowski explică că magia și religia sunt instrumente de reducere a anxietății în situațiile care depășesc posibilitățile efective de control ale omului. Religia reprezintă deci o „sacralizare a crizelor vieții umane”. Ea este un răspuns la tragediile vieții umane, la conflictul dintre proiectele umane și realități. Funcția acțională: Religia este o formă de extensie a capacităților umane limitate de acțiune. James Fraser argumentează că omul primitiv a încercat să abordeze lumea, în completarea tehnicilor sale curente, prin magie (complex de tehnici prin care omul încearcă să realizeze scopurile sale controlând forțele supranaturale). Religia a apărut când omul a realizat că magia este ineficace. În loc să încerce să controleze forțele supranaturale prin descântece, formule, ritualuri, omul încearcă să înduplece, să solicite ajutorul acestora, subordonându-se lor.

          Funcția socială (structurantă): Funcția religiei este de a afirma superioritatea morală a societății asupra membrilor ei, menținând astfel solidaritatea acesteia. Dumnezeul clanului nu este altceva decât clanul însuși. În religie, societatea se sacralizează pe ea însăși.

Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/religiile-lumi-1.jpg?fit=450%2C470https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/religiile-lumi-1.jpg?resize=150%2C150Maximilian4. ReligiiCugetări@liber cugetator,@liber-cugatatori,@rolulreligiei,#cauzareligiei,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,#motivelereliozitatii,#religie,#rolulreligie,#rolulreligieiinsocietate,Cauza religiei,motivele reliozitatii,religii,rolul religiei in societate          Religia este un tip de comportament uman (credințe, ritualuri) referitor la ființe, forțe și puteri supranaturale.           Sociologia considera ca religia a apărut și există încă pentru că ea îndeplinește anumite funcțiuni:           Funcția cognitivă: Religia este o...Pentru cei care știu să gândească singuri