Pe planeta noastră avem noroc dacă vedem câteva sute de meteoriți pe oră în timpul unei ploi de meteoriți. Dar dacă erați pe Marte cam acum trei ani, totuși, ați fi văzut ceva extraordinar – 108.000 meteoriți pe oră, cea mai mare ploaie de meteoriți din istoria înregistrată pe orice planetă.
Această ploaie de meteoriți a fost rezultatul lui Comet C / 2013 A1 (Siding Spring) care zbura pe lângă  planetă la data de 19 octombrie 2014. Am fi fost norocoși să avem o navă spațială care să poată circula pe planetă în acel moment.


Observațiile din cadrul evenimentului au fost prezentate acum câteva zile la Congresul European pentru Științe Planetare (EPSC) 2017 din Riga, Letonia.
Dr. Beatriz Sanchez-Cano de la Universitatea din Leicester, care a prezentat concluziile, a spus: „Acesta este una dintre cele mai incitante evenimente planetare pe care le vom vedea în viața noastră. Marte a fost literalmente înghițit de coama cometei, atmosfera exterioară a cometei, timp de mai multe ore”
Siding Spring a zburat lângă Marte, la o distanță de 87.000 de kilometri, o ocazie care se crede că are loc doar o dată la 100.000 de ani. Și, așa cum a făcut-o, a lăsat o urmă de resturi care au lovit atmosfera marțiană.
Observațiile efectuate de MAVEN Orbiter de la NASA arată că ar fi existat 30 de meteori pe secundă pe cerul marțian timp de până la trei ore – sau 108.000 de meteori pe oră. Aceasta este cu adevărat un număr incredibil. Pe Pământ, ploaia de meteoriți cea mai mare a fost, probabil, ploaia de meteoriți Leonidele în 1833, în care s-au înregistrat în jur de 100.000 de meteoriți pe oră.
         Studierea evenimentului a fost oarecum dificilă, deoarece se pare că Marte a fost lovit de o erupție solară cu aproximativ 44 de ore înainte ca, cometa să treacă. Dar MAVEN a adunat suficiente date pentru a dezvălui cea mai mare ploaie de meteoriți din serverele Sistemului Solar.
Ploile de meteoriți de pe Pământ sunt cauzate de trecerea prin traseul de resturi ale unei comete. Acestea se întâmplă în mod regulat, cum ar fi Perseidele în fiecare august de la Comet Swift-Tuttle sau Leonidele în fiecare noiembrie din Comet Tempel-Tuttle.
Pentru Marte, acesta a fost într-adevăr un eveniment „o dată în viață”. Siding Spring a provenit din norul lui Oort, o vastă regiune de comete de la marginea sistemului solar, și se îndreaptă acum în direcția aceea. Vor trece milioane de ani înainte ca, cometa să revină. Poate data viitoare vom fi acolo și vom observa fenomenul de pe suprafața lui Marte.

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/astronomi1.jpg?fit=1024%2C640https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/astronomi1.jpg?resize=150%2C150nadinaastronomie@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,eveniment cosmic,Marte,ploaie de meteoriti,sistemul solarPe planeta noastră avem noroc dacă vedem câteva sute de meteoriți pe oră în timpul unei ploi de meteoriți. Dar dacă erați pe Marte cam acum trei ani, totuși, ați fi văzut ceva extraordinar - 108.000 meteoriți pe oră, cea mai mare ploaie de meteoriți din istoria înregistrată pe...Pentru cei care știu să gândească singuri