Cum funcționează psihoterapia – episodul 2
Cum abordezi un copil părăsit de un părinte! sfaturi de la psihoterapeutul de servici.
Ce poți sa spui unui copil al cărui părinte l-a părăsit de câțiva ani și acum vine o hotărâre judecătorească să meargă să petreacă timp cu acel părinte?
Am lucrat cu o fata sa o pregătesc să meargă la tată după ce nu se mai văzuseră 2 ani. Pentru un copil e grea tema de discuție, pentru că, se obișnuiește să nu se vorbească despre asa ceva. Copilul rămas cu mama tinde (mai ales dacă nu se discuta deschis) să se alieze cu mama ăi să-i împrumute atitudinea, părerile.
Dar, oricât de greu i-ar fi unui copil să discute ceva, tot trebuie discutat. Făcut pauze de oftat. Pronunțat cuvinte prelungit sau cu un alt ton și altă mimică. Dacă ajuți așa un copil să vorbească, încet încet vorbește și copilul și apoi trecem la acțiuni concrete.
-i-am scris o scrisoare tatălui care să preceadă vizita, să știe că i-a fost dor și „dor” și ca vrea răspunsuri, dar și că urăște și se simte vinovată pentru asta. Ca vrea neapărat o explicație.
-apoi, ne-am hotărât că trebuie să înveți sa trăiești cu „asta”. Să te cunoști să știi ce e în tine. Dor, frica,nevoie, lacrimi, ură, depresie, ura pe alți copii care au familie, rușine de lume, rușine că îi e dor de părintele trădător, vinovăție față de cel prezent.
-dar cum e părintele în mintea unui copil? cum altfel decât un puzzle cu trăsături și convingeri….cuvinte despre. un părinte absent redus la niște cuvinte.
Se desenează un corp gol de părinte, mare, gigant, și se împarte în părți ca piesele de puzzle apoi se scrie în fiecare piesa ceva despre: „ drăguț, interesant, amintirea cu cățelul, certăreț, „înbufnat”, fioros, amuzant, amintirea cu barca, amenințător, iertător, rău, dar și bun, nedrept, mincinos”.
Un părinte „uitat” trebuie reînviat în cabinet cu bune și cu rele și împins în relație cu copilul . Fata a scris amintiri și desene pe corpul tatălui și chiar și în jurul capului, reamintindu-și de el. Apoi, a numărat 29 de amintiri bune și câteva urâte.
Concluzie : fiecare piesa de puzzle acceptabilă cântărește cât „ să se merite” să meargă la programul de vizita. 29 de părți bune dintr-un desen sunt motivele care conving un copil sa meargă chiar dacă e supărat și speriat.
Cel mai greu e de lucrat cu mama, mama care se crede lucrata de viata. Nu zic ca nu-i asa (pentru ca asa pare) dar eu știu că se dreg lucrurile pe care omul vrea sa le „călăreasca” (adică uite, ierte, domine, transforme).
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.