1. Timpul trece mai repede pentru fața ta, decât pentru picioarele tale ( presupunând că stai în picioare ). Conform teoriei relativității lui Einstein, timpul trece mai încet cu cât te afli mai aproape de centrul Pământului, lucru deja măsurat. De exemplu, în vârful muntelui Everest, un an ar fi cu aproximativ 15 microsecunde mai scurt decât la nivelul mării.
  2. O secundă nu este ceea ce considerați că este. Tehnic, ea nu este definită ca 1 / 60-a parte dintr-un minut, ci ca ” durata de 9.192.631.770 oscilații ale radiației compatibile cu tranziția dintre cele două nivele hiperfine ale stării de bază a atomului de Cesiu-133 ” .
  3. Când dinozaurii încă se mai bucurau de Pământ, anul avea aproximativ  370 zile. Rotația Pământului a devenit din ce în ce mai lentă din cauza faptului că gravitația Lunii acționează ca o frână, zilele devenind mai lungi cu aproximativ 1,7 milisecunde pe secol.
  4. Asta te pune pe gândit. O zi pe Mercur este de doi ani ( adică o zi și o noapte trec în aproximativ 2 orbite în jurul Soarelui 🙂 ).
  5. Cea mai mică valoare științifică este dată de ”Timpul Planck”. Ca să înțelegeți mai bine despre ce e vorba, gândiți-vă că este nevoie de cinci sute cincizeci de mii trilioane de miliarde de miliarde de unități Planck pentru a clipi o singură dată. Rapid, nu? 🙂
  6. Nimic nu este „acum” conform fizicii. Spațiul și timpul sunt ca și fluidele, afectate de gravitație și chiar de viteza voastră. Albert Einstein a spus astfel : „Pentru fizicienii noștri, distincția dintre trecut, prezent și viitor este doar o iluzie, însă una foarte persistentă”.
  7. De vreme ce lumina necesită timp pentru a ajunge la noi, tot ceea ce vedem este în trecut. Soarele pe care îl vedeți pe cer este cel de acum 8 minute și 20 de secunde . Lumina stelei din apropiere, Proxima Centauri, este de aproximativ acum 4 ani.
  8. Noile experiențe, cu siguranță, par a fi mai bine memorate decât cele familiare. Este cunoscut ca ” efectul ciudat „, și pare să fie motivul pentru care vi se pare că timpul va trece mai repede odată cu bătrânețea – din moment ce mai multe lucruri vă sunt familiare.
  9. Cel mai vechi obiect recunoscut în univers este o galaxie numită z8_GND_5296 . Are aproximativ 13,1 miliarde de ani – cu doar 700 de milioane de ani mai tânără decât însuși spațiul.
  10. Timpul s-ar putea să se răcească luând o pauză . Galaxiile îndepărtate par să se miște mai repede decât cele din apropiere, ceea ce înseamnă că spațiul accelerează în timp ce se extinde. Teoria normală pentru a clarifica asta este o forță misterioasă în spațiu cunoscută sub numele de „energie întunecată”. Dar un fizician spaniol a sugerat o perspectivă alternativă, cum că galaxiile mai vechi doar par să se miște mai rapid, din cauză că în trecut, timpul era mai rapid. Dacă este corect, în câteva miliarde de ani, „totul va fi înghețat, ca o fotografie, fără sfârșit”.

Preluat și adaptat de pe physics-astronomy.com

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/10/enhanced-buzz-wide-15149-1435307122-7.jpg?fit=990%2C449https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/10/enhanced-buzz-wide-15149-1435307122-7.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconuastrofizicăastronomie@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetatori,curiozitati timp,timp,Tudor DiaconuTimpul trece mai repede pentru fața ta, decât pentru picioarele tale ( presupunând că stai în picioare ). Conform teoriei relativității lui Einstein, timpul trece mai încet cu cât te afli mai aproape de centrul Pământului, lucru deja măsurat. De exemplu, în vârful muntelui Everest, un an ar fi...Pentru cei care știu să gândească singuri