Bio-imprimarea 3D – organele și țesuturile artificiale vor deveni practică comună
“CULTIVÂND” SĂNĂTATE
În momentul de față, se fac demersuri mari în domeniul medicinei regenerative – atât țesuturi cât și organe au fost crescute în laborator pe medii artificiale, în scopul restabilirii funcționalității normale a pacienților. Multe dintre aceste tehnici regenerative sunt bazate pe progresele înregistrate în cercetarea pe celule stem. Au fost deja făcute inovații care au potențialul de a repara traumatismele nervoase și chiar creșterea întregilor organe și extremități.
O nouă inițiativă urmărește accelerarea inovațiilor din acest domeniu al medicinei. Institutul Wake Forest pentru Medicină Regenerativă conduce aceasta inițiativă în valoare de $20 milioane, care, în conformitate cu un comunicat de presă eliberat de către spital “va avansa procesul de manufactură al organelor și țesuturilor și a le creste disponibilitatea pentru pacienți în cadrul acestui proiect ce se va extinde pe cinci ani.”
“Suntem entuziasmați de faptul că centrul nostru reprezintă linia întâi care va sparge granițele în medicina regenerativă,” spune doctorul Anthony Atala, directorul Institutului Wake Forest . “Așa cum inventarea liniilor de producție automatizate a scăzut costul automobilelor și le-a făcut accesibile tuturor, așa se urmărește și standardizarea procedurilor de manufactură a organelor și țesuturilor pentru a le crește disponibilitatea în rândul pacienților.”
“Culturi” ce vor salva vieți
Conform comunicatului, inițiativa este concentrată pe două proiecte principale. Primul dintre acestea are ca și obiectiv crearea unor “cerneluri biologice” sau “bio-cerneluri” care să fie folosite în procesul producerii de țesuturi și organe. In cadrul celui de-al doilea proiect se vor produce lichide standardizate – medii de cultură pe care celulele “printate” cu ajutorul bio-cernelurilor să crească.
Bio-cernelurile sunt, de fapt, o suspensie de celule stem ce conține doi polimeri: un polimer natural extras din alge marine și un polimer artificial de uz medical.
Polimerul sintetic determină trecerea bio-cernelii de la starea lichidă la cea de gel în momentul în care temperatura este ridicată la 37 grade Celsius, iar cel extras din algele marine asigură menținerea suportului structural al organului în momentul introducerii nutrimentelor celulare.
Standardizarea materialelor și a protocoalelor va conduce la grăbirea dezvoltării și îmbunătățirii tratamentelor. În ceea ce privește procedurile administrative, va grăbi procesul de aprobare al acestor tratamente salvatoare de vieți pentru ca ele să fie folosite într-un mod cât mai eficient.
Medicina regenerativă va crea noi posibilități în domeniul medicinei – noi opțiuni și tratamente care, până de curând, păreau că aparțin de domeniul science-fiction.
Articol tradus si adaptat de pe futurism.com
Articolul a fost publicat in format initial la data de 01/05/2017
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.