Un grup de cercetători a descoperit dovada unei particule neobișnuite, care, paradoxal, este și propria sa ANTIPARTICULĂ. Aceasta a fost inițial propusă cu 80 de ani în urmă, dar acum existența acesteia ar putea fi o realitate.

Rezultatele publicate în revista „Science”, au fost conduse de cercetătorii de la Universitatea Stanford din California și de la Universitatea Californiei.

Noțiunea de particulă cu propriile antiparticule a fost introdusă pentru prima dată în 1937, când fizicianul italian Ettore Majorana (care a dispărut ciudat în 1938) a sugerat pentru prima dată această teorie.

El a spus că în cadrul clasei de fermioni, ( care cuprind protonii, electronii și neutronii ) unele particule ar trebui să aibă propriile lor antiparticule, care au devenit cunoscute sub numele de particule Majorana.

O antiparticulă este o particulă care are aceeași masă ca și particula normală, dar o proprietate electrică sau magnetică inversă. De exemplu, antiparticula electronului este pozitronul. Dacă cei doi se întâlnesc unul cu celălalt, se anihilează reciproc.

În acest studiu, grupul de fizicieni a stivuit filme subțiri din două materiale cuantice și a direcționat un curent electric prin ele într-o cameră frigorifica de vid. Filmul superior a fost un superconductor, iar cel de jos un izolator topologic magnetic.

Prin rotirea unui magnet peste stivă, echipa a fost capabilă să regleze viteza electronilor. În anumite momente, acest lucru a declanșat ceea ce părea a fi că quasi-particulele Majorana să apară în perechi alături de electroni. Unul a fost întotdeauna refăcut, astfel încât fluxul quasi-particulelor individuale să poată fi măsurat.

Tipul de fermion Majorana observat este cunoscut sub numele de „fermion chiral”, deoarece se mișcă într-un spațiu unidimensional într-o singură direcție. Deși experimentele au fost deosebit de dificil de creat, amenajat și desfășurat, potrivit oamenilor de știință, semnalul pe care l-au produs a fost „clar și lipsit de ambiguitate”.

Profesorul Stanford Shoucheng Zhan, autor principal pe ziar, a declarat :

Shoucheng Zhang physics.stanford.edu/

 

„Echipa noastră a prezis cu exactitate unde vom găsi fermionul Majorana și semnătura pe care trebuia să o căutăm, pe post de ‘armă fumegândă’ a acestuia, în timpul experimentului. Descoperirea completează una dintre cele mai intensive cercetări din fizica fundamentală, care s-a întins pe durata a exact 80 de ani”.

 

 

 

Articol tradus și adaptat de pe http://www.physics-astronomy.com

Articolul a apărut în format inițial la data de 23/07/2017

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/10/extra_large-1500654069-cover-image.jpg?fit=1024%2C576https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/10/extra_large-1500654069-cover-image.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconuastrofizicăastronomienoutăți@liber cugetator,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,atei,educatie,inger,particula,particula inger,Tudor DiaconuUn grup de cercetători a descoperit dovada unei particule neobișnuite, care, paradoxal, este și propria sa ANTIPARTICULĂ. Aceasta a fost inițial propusă cu 80 de ani în urmă, dar acum existența acesteia ar putea fi o realitate. Rezultatele publicate în revista „Science”, au fost conduse de cercetătorii de la Universitatea Stanford...Pentru cei care știu să gândească singuri