Sumar
Oameni de știință din mai multe universități au publicat o lucrare în jurnalul științific „Science Advances”, în care își dezvăluie progresul dezvoltării „sfântului graal” al puterii de calcul: un microcip bazat pe lumină, care va realiza cu adevărat performanța și abilitatea de procesare în paralel a creierului uman.

SINAPSE FOTONICE
Oameni de știință de la Universitatea din Exeter au făcut o descoperire imensă în căutarea acestui „sfânt graal” al puterii de calcul: microcipuri ce mimică creierul uman, capabile să stocheze și să proceseze informația la același nivel cu homo sapiens-ul, conform unei noi ediții a „Science Advances”.

Echipa de cercetare de la Exeter a dezvoltat cipuri fotonice de calculatoare care folosesc lumina în locul electriciății pentru a simula operațiunea sinapselor creierului. Mai mulți cercetători de la alte universități — înclusiv Oxford și Münster — au combinat materiale cu schimbare de fază ce se pot găsi în obiecte obișnuite, precum discuri optice reinscriptibile, cu circuite fotonice integrate făcute la comandă, pentru a crea un răspuns sinaptic izo-bilogic.

Acest lucru este simnificativ deoarece sinapsele fotonice operează la viteze de o mie de ori viteza creierului uman. Acest lucru ar putea conduce lumea într-o eră a calculului cu totul nouă; una în care mașinăriile gândesc și muncesc în moduri indiscernabile de creierul uman, totodată exploatând viteza și eficiența energetică a sistemelor fotonice.

CURENTUL ELECTRIC, PUS ÎN UMBRĂ
Profesorul universitar Harish Bhaskaran de la Oxford, care a condus echipa, a spus că „dezvoltarea unor calculatoare care funcționează mai asemănător creierului uman a fost un sfânt graal al oamenilor de știință timp de decenii. Via o rețea de neuroni și sinapse, creierul poate procesa și stoca cantități vaste de informație simultan, folosind doar câteva zeci de wați. Calculatoarele convenționale nu se pot apropia de acest gen de performanță.”

Daniel C. Wright, un co-autor din echipa Exeter, a adăugat că „computerele electronice sunt relativ lente, iar cu atât devin mai rapide, consumă mai mult. Computerele convenționale sunt și destul de „proaste”, lipsite de toate capabilitățile de învățare și procesare paralelă ale creierului uman. Abordăm ambele probleme — nu doar dezvoltarea unor noi arhitecturi de calculatoare-creier, dar și munca în domeniul opticii, pentru a valorifica imensele avantaje de viteză și putere ale viitoarei revoluții ale cipurilor fotonice din silicon.”

Un alt co-autor al publicației, profesorul Wolfram Pernice de la Universitatea din Münster, a mai adăugat: „De vreme ce numărul de sinapse depășește pe cel al neuronilor din creier în proporție de 10,000 la 1, orice calculator-creier trebuie să fie capabil să replice o formă de mimică sinaptică. Asta este ce am făcut aici.”

Desigur, nimeni nu știe dacă sinapsele fotonice pot deveni conștiente de sine sau nu (doar dacă nu cumva susțineți vreo metafizică optimistă, gen, teoria computațională a minții). Lăsând filozofia la o parte, imaginați-vă că stați într-o cafenea, împreună cu cafeaua voastră, în mijlocul unei crize de plictiseală, îndoindu-vă recursiv de veridicitatea aranjamentului din cameră, fără să aduceți vreo vorbă despre privirile viclene ale necunoscuților — femeia din colț doar se gândește holbându-se lung, sau își găsește curajul să vă întrebe ceva? Se ridică luându-și un picior de peste celălalt, pasul ei progresând silențios către tine și, aplecându-se doar suficient de aproape cât să-i vezi lumina din ochi, aruncă o privire către interfața inteligentă din spatele tău și înapoi, și spune, arătând spre camera de pe panou, „povestește-mi și mie”.

 

Articol preluat de pe futurism.com, originalul fiind publicat pe 27 septembrie 2017.

Tradus de Ionuț.

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/GettyImages-174901876-1400x600.jpg?fit=1024%2C439https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/11/GettyImages-174901876-1400x600.jpg?resize=150%2C150Ionuț6. Actualități@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,inteligenta artificiala,masinarii,tehnoloieSumar Oameni de știință din mai multe universități au publicat o lucrare în jurnalul științific „Science Advances”, în care își dezvăluie progresul dezvoltării „sfântului graal” al puterii de calcul: un microcip bazat pe lumină, care va realiza cu adevărat performanța și abilitatea de procesare în paralel a creierului uman. SINAPSE FOTONICE Oameni...Pentru cei care știu să gândească singuri