S-a descoperit, că în urma evoluției, și plantele au creier!
Oamenii de știință au descoperit că plantele au „creier” care determină când să crească.
Plantele au o lungă și neașteptată descendență evolutivă. Plantele terestre au evoluat acum 450 de milioane de ani, dar rechinii sunt mai în vârstă decât copacii. Florile nu au apărut până în perioada cretacică, iar iarba începea să germineze cu 40 de milioane de ani în urmă.
În acel timp, plantele au dezvoltat câteva trăsături incredibile și, după cum arată un nou studiu condus de Universitatea din Birmingham, un „creier” poate fi, de asemenea, unul dintre ele. Nu unul în același sens pe care animalele îl au, mintea ta, ci o serie de celule care acționează ca un fel de centru de comandă.
În cadrul embrionilor de plante, aceste celule s-au dovedit a lua decizii cheie în ceea ce privește ciclul de viață al plantei. În mod semnificativ, ele declanșează germinarea, ceva care trebuie să fie perfect programat pentru a evita apariția prea devreme într-o iarnă frigidă sau prea târziu într-o vară caldă populată de prea multă floră concurențială.
Scriind în lucrările Academiei Naționale de Științe, cercetătorii au descoperit mai întâi aceste celule foarte importante într-o plantă numită ”Arabidopsis”, cunoscută sub denumirea de ”Cress thale”. Centrul de comandă este împărțit între două tipuri de celule – una care încurajează semințele să rămână latente și una care inițiază germinarea.
Folosind hormoni pentru a comunica, mult asemănător modului în care celulele nervoase acționează în creier, celulele evalueze condițiile de mediu din jurul lor și decid când este cel mai bine moment să înceapă procesul de ”naștere”, ca sa spunem așa.
Acest lucru este incredibil de dificil de observat în timp real în embrionii de plante, astfel încât echipa s-a bazat pe modelarea matematică pentru a prezice cum se vor desfășura procesele biologice în cele mai frecvente scenarii.
Pornind de la concluzia că acest schimb hormonal a controlat procesul de germinare, echipa a folosit ulterior o variantă modificată genetic a plantei ”cress thale” pentru a se asigura că celulele au fost interconectate mai mult. În acest fel, mișcarea hormonilor între celule a apărut mai mult – și în cele din urmă, echipa a văzut celulele centrului de comandă ”vorbind” unul cu celălalt în acest fel.
„Lucrarea noastră relevă o separare crucială între componentele dintr-un centru de luare a deciziilor pentru plante”, a afirmat profesorul George Bassel într-o declarație.
Deci, de ce au două tipuri de celule, mai degrabă decât una? Ei bine, în opinia echipei, aceasta înseamnă că pot avea o „opinie” diferită a condițiilor de mediu din jurul lor – și germinarea are loc doar atunci când s-a ajuns la un consens.
„Este ca diferența între citirea, de patru ori, a filmului, din partea unui critic, sau amalgamarea a patru opinii diferite ale criticilor înainte de a se decide să meargă la cinematograf”, a adăugat Dr. Iain Johnston, un bio-matematician implicat în studiu. Împreună, ele formează scorul mediu.
Deci, tehnic plantele nu au creiere, dar sigur ele se comportă ca și cum ar avea unul.
Sursa:http://www.iflscience.com
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.