Am încheiat o ședință cu o fată, cu care am prelucrat anxietatea de dinaintea BAC-ului. Și am fost de acord cu ea, să pun aici spre folosința altora, „tips-uri” pentru perioada care va urma. 

-nu am chef de nimic, amân să învăț. Cum să fac să mă apuc de învățat?

-Până-n prezent, mintea ta învață bucățele de lecții și puțin mai mult la teze. Și mintea era atentă mai mult sau mai puțin la profesori și la sarcini mici acasă: teme și lecția de zi sau o recapitulare.

În prezent mintea vede 1000 de ore de învățat non stop în următoarele 2 săptămâni. Nu te mai raporta la toate cele 1000 de ore în avans. 

În fiecare zi, te pregătești pentru ziua prezentă. Îți spui: mă duc să deschid cărțile. Te ridici în picioare, te așezi la birou și deschizi cărțile. 

-dar nu am motivație….!! 

-asta e o poveste. Școala ar fi trebuit să iți cultive un apetit de cunoaștere, care nu s-a întâmplat, drept urmare, vei începe să parcurgi lecțiile fără motivație. Pe parcurs, citind și scriind, făcând scheme și stabilind analogii, vei avea tresăriri plăcute că îți reamintești, că o bucățică o știi. Închide ochii și accesează memoria de lunga durată la matematica de exemplu, adică ceea ce știi tu ca ți s-a fixat. Și rămâi în acea frecvență, adu-o in prezent și adaugă noile formule pe care azi le repeți. Revezi problemele făcute și amintește-ți rezolvarea, fa-o „slow motion”. Respiră adânc de câte ori știi ceva și nu mai trebuie să înveți. 

Și poți să mai faci ceva interesant. La ceva timp, după ce ai deschis cărțile, ai reînceput să repeți, conștientizează starea și conectează-te cu toate creierele de copii de vârsta ta din lume care învață „live” în acea clipa cu tine. Imaginează-ți uriașa rețea de creiere care învață simultan pe toata planeta și fă parte de acolo. Nu se știe exact cum funcționează „câmpul morfic”, dar există studii care măsoară rezultatele acestor tipuri de conexiuni macro. Vă susțineți reciproc mult mai bine. 

-cum fac asta?

-într-o încăpere în care sunt 10 persoane care vorbesc, tu poți să asculți ce zice numai una, dacă te concentrezi pe ea. Știi cum? Cam așa se face intrarea în rețeaua globală de creiere care învață. 

-wow, asta mi-a plăcut maxim, mi-a adus un fel de bucurie deja, așa ma simt în stare să învăț parcă. Si la examen fac asta?

-la examen, în sală conectează-te cu toate creierele din clădire care gândesc și care vor să ia examenul. Ca e posibil sa fie pe acolo și creiere în modul „habarnist”. N-ai treabă cu alea. 
Un alt lucru important este să îi „vorbești” creierului tau onest și să-i spui așa: te rog fii aici cu mine și ajută-mă cu atenția și concentrarea. Știu că e greu pentru tine, dar îți promit că după bac te las să fii leneș, tâmpit, creativ, aventuros, să dormi, să urli, să râzi te las să faci ce vrei tu, promit să fiu atentă la nevoile tale….care sunt si ale mele de fapt. 

Și încă ceva, tu deschizi cărțile; creierul îți dă atenția și gândirea; memoria se formează în somn / nu mintea, așa că dacă te temi de mintea ta , nu te mai teme pentru că nu va fi în totalitate numai după mintea ta. Tu draga mea ești mai mult decât mintea ta. 

Și nu în ultimul rând, iți ofer un gând pe care și eu îl folosesc, dacă vrei ți-l pot împrumuta: Pot avea tot ce-mi doresc, dar nu le pot avea deodată pe toate , dar pe rand pot. Acum e rândul învățăturii, după urmează partea cealaltă. 
-Mulțumesc.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/06/tocilară-epuizată.jpg?fit=1024%2C614https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/06/tocilară-epuizată.jpg?resize=150%2C150Dumitrache Vikipsihoterapeutul de serviciu@liber cugetator,@liber-cugatatori,#anxietatebac,#anxietatelaelevi,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,#sfaturipentruanxietate,#trucuripentruanxietate,#Viki Dumitrache,#Viki Dumitrake,anxietate,anxietate bac,anxietate la elevi,sfaturi pentru anxietate,trucuri pentru anxietate          Am încheiat o ședință cu o fată, cu care am prelucrat anxietatea de dinaintea BAC-ului. Și am fost de acord cu ea, să pun aici spre folosința altora, „tips-uri” pentru perioada care va urma.  -nu am chef de nimic, amân să învăț. Cum să fac să mă apuc de...Pentru cei care știu să gândească singuri