Atentiune parinti!

             Vreau sa deschid o tema importanta, uriasa si grea. De actualitate. N-as fi fost asa solemna in deschidere daca n-as fi vorbit ieri ceva cu o doamna care locuieste in Anglia.
             A aparut de curand un nou serial „13 Reasons Why” cu si despre adolescenti, care este varful modern al morbiditatii. (nu mi-a venit alt termen).
             Doamna din Anglia mi-a zis ieri ca a primit mail de la scoala, ca e bine sa vada acest serial impreuna cu copilul ei adolescent si sa mearga la sedinte la discutii de grup pentru a constientiza cu totii aspecte grave posibile.
             Am fost geloasa si invidioasa pe cum functioneaza lucrurile in Anglia si mi-am dorit sa fie si la noi asa.
Vreau sa va pregatesc sa fiti calmi cand cititi despre ce este vorba in serial si sa lasati reactiile de negare, oripilare si evitare in legatura cu tema serialului. Acest serial imprastie destul de mult aura de inocenta pe care o atribuim preadolescentilor si adolescentilor. Si nu, nu mai e acea adolescenta care fu candva cu jurnal, oracol, plimbari de mana, fluturi in stomac si ascultare de parinti, resopect si rusine fata de profesori.
             In serial e vorba de o fata care se sinucide si lasa casete video cu inregistrari testament de razbunare catre cei vinovati in opinia ei de sinucidere. Sinuciderea este provocata de la poze compromitatoare pe internet si hartuire pe seama acelor poze. Fata se sinucid esi se razbuna dupa moarte. Groaznic. Oribil. Sper sa nu se mai repete vreodata. N-as fi vrut sa se fi intamplat. Uite, ma apasa in gat acum, in timp ce scriu si in inima am plumb. E un subiect greu, urat si groaznic care trebuie predicat intr-o gramatica existentiala necesara. Balena albastra, drogurile, taieturile pe maini, alcoolismul, provocarile periculoase, suicidul, hartuirea, violenta intre copii, razbunarea sunt teme pe care trebuie sa le discutam cu copiii. Este mai bine ca un copil sa fie informat decat sa fie luat prin surprindere si sa aiba la el replici de refuz si manevre de salvare (concret ce sa faca) daca i se intampla ceva.
              O sa-mi fac curaj sa incep sa ma uit impreuna cu cativa copii si mai scriu cate ceva din ce voi auzi de la ei sau voi constata. Parinti care aveti copii intre 12-16 ani, informati-va despre film, pregatiti-va cu raspunsuri si vedeti cu copilul. Sa nu incercati sa rezolvati situatia cu „tu sa nu faci asta ca te mananc! , tu sa-ti vezi de treaba ta, auzi? , astea-s prostii, sper ca-ti dai seama”.
              Intrebati „sincer ce crezi despre asta?, hai ai curaj promit ca te ascult si nu te cert” si daca va zice ceva socant sau care nu intelegeti spui „ hm, nici nu stiu ce sa zic, am nevoie de timp sa ma gandesc” . Daca va intreaba „de ce a facut baiatul ala din film asa ?” raspunzi sincer „ nu sunt sigura , sau parerea mea e ca, dar ar trebui sa mergem sa intrebam un psiholog”.
Va reamintesc: parintii care vor copii sinceri trebuie sa fie in stare sa suporte adevarul copiilor si sa-l gestioneze corect.

              Dacă desconsideri copilul sau îl cerți, critici pentru o dorință, idee, gând pe care ți le confesează, alta dată nu mai vezi nimic. Și nu e copilul de vina. Și nici lumea ci numai tu ca nu accepți realmente ca a avea azi un copil nu este ce credeai tu sau ce ai vrea sa fie.

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/13-reasons-why-credit-netflix.jpg?fit=600%2C417https://i2.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/13-reasons-why-credit-netflix.jpg?resize=150%2C150Dumitrache Vikipsihoterapeutul de serviciu@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,#Viki Dumitrake,13 Reasons Why,educatie prin filme,filme psihologice  Atentiune parinti!              Vreau sa deschid o tema importanta, uriasa si grea. De actualitate. N-as fi fost asa solemna in deschidere daca n-as fi vorbit ieri ceva cu o doamna care locuieste in Anglia.              A aparut de...Pentru cei care știu să gândească singuri