Noile dovezi fosile sugerează că viața ar putea să fi apărut pe uscat și nu în oceane
Cercetătorii de la Universitatea din New South Wales din Australia au descoperit dovezi ale vieții microbiene în depozitele minerale ale izvoarelor termale. Descoperirea devansează cele mai vechi urme de viață pe uscat și ne poate ajuta să găsim viață dincolo de Pământ.

Viața pe pământ

Oamenii de știință dețin în prezent două ipoteze diferite cu privire la originea vieții pe Pământ. Primul, și cel mai popular, presupune că viața a început sub oceanele antice ale Pământului, în orificii hidrotermale de adâncime. Al doilea sugerează că viața a apărut pe uscat. Recent, cercetătorii de la Universitatea din New South Wales (UNSW) au descoperit dovezi fosile care susțin a doua ipoteză și devansează cele mai vechi urme de viață cunoscute, în izvoarele termale.

„Constatările noastre nu doar extind durata existenței vieții, din izvoarele termale, cu 3 miliarde de ani, ci ele și indică faptul că viața exista pe pământ mult mai devreme decât se credea anterior, cu până la circa 580 milioane de ani”, a declarat Tara Djokic, autor al studiului publicat în Nature Communications.

Oamenii de știință UNSW au făcut descoperirea dovezilor fosile, despre viața timpurie, în timp ce studiau depozitele izvoarelor termale din formațiunea antică Dresser din Pilbara Craton din Australia de Vest. Aceste depozite bine conservate au o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani și conțin dovezi de geyserit, un depozit de minerale găsit doar într-un mediu dintr-un izvor termal terestru.

Viața pe teritorii extraterestre

Deși sunt demne de remarcat pentru ceea ce ne spun despre viața timpurie pe Pământ, rezultatele studiului UNSW au implicații care se extind cu mult peste planeta noastră. „Cercetările noastre au, de asemenea, implicații majore în căutarea vieții pe Marte, deoarece Planeta Roșie are zăcăminte vechi de izvoare termale, de o vârstă similară cu formațiunea Dresser din Pilbara”, a explicat Djokic .

Într-adevăr, prezența apei pe Marte este deja susținută de multe dovezi. Unele dintre aceste ape sunt sub formă de iazuri, asemănătoare cu izvoarele termale vechi de pe Pământ, mai ales într-o regiune a Plantei Roșii cunoscută sub numele de Columbia Hills. „Depozitele Pilbara sunt de aceeași vârstă cu cea mai mare parte a crustei de pe Marte, ceea ce face depozitele izvoarelor pe Planeta Roșie o țintă interesantă pentru încercarea noastră de a găsi viață fosilizată acolo”, a declarat directorul Centrului Australian de Astrobiologie, Van Kranendonk, despre studiu.

Desigur, toate astea presupun că orice formă de viață ar putea exista pe Marte, ea ar fi similară cu cele de pe Pământ, cel puțin la nivel microbian. „Dacă viața poate fi păstrată în izvoarele termale, până acum, pe Pământ, atunci există o șansă bună să fie păstrată și în izvoarele termale marțiene”, a concluzionat Djokic.

Sursa:futurism.com

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/GeologicalTimeScale_1-800x800.png?fit=538%2C407https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/GeologicalTimeScale_1-800x800.png?resize=150%2C150Claudia Madalinaevoluția biologicănoutăți@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,djokic,evolutie,Marte,viata pe planetaNoile dovezi fosile sugerează că viața ar putea să fi apărut pe uscat și nu în oceane Cercetătorii de la Universitatea din New South Wales din Australia au descoperit dovezi ale vieții microbiene în depozitele minerale ale izvoarelor termale. Descoperirea devansează cele mai vechi urme de viață pe uscat și...Pentru cei care știu să gândească singuri