Cercetările au constatat că credința religioasă este asociată cu anumite regiuni ale creierului uman, însă există încă multe de învățat despre modul în care aceste zone influențează convingerile religioase. Un studiu recent, din revista Neuropsychologia constată că leziunile dintr-o anumită regiune a creierului tind să crească radicalismul religios.

          „Convingerile umane și, în acest caz, credințele religioase, sunt unul dintre elementele de cogniție și cunoștințe sociale care ne disting de alte specii și reprezintă o indicație a modului în care evoluția și procesele cognitive/sociale au influențat dezvoltarea creierului uman”, a declarat autorul studiului, Jordan Grafman, de la Universitatea Northwestern.

          Grafman și colegii săi au examinat veteranii de sex masculin din Vietnam, cu leziuni la o parte a creierului cunoscută sub numele de cortexul prefrontal ventromedial. Ei au descoperit că veteranii care prezentau aceste leziuni au raportat niveluri mai ridicate de fundamentalism religios comparativ cu cei fără leziuni.

          Constatarea indică faptul că „variațiile în natura credințelor religioase sunt guvernate de zone specifice ale creierului în părțile anterioare ale acestuia, iar aceste zonele ale creierului sunt printre zonele cele mai recent evoluate”, a explicat Grafman.

          Studiile anterioare au sugerat că cortexul prefrontal ventromedial, care este situat în lobul frontal al creierului, a fost un „centru critic” pentru sistemele de credință.

          Noul studiu a constatat că deteriorarea cortexului ventromedial prefrontal pare să provoace o creștere a fundamentalismului religios prin reducerea flexibilității cognitive – adică posibilitatea de a ne actualiza credințele în lumina unor noi dovezi.

          Cercetătorii au examinat 119 veterani cu leziuni traumatice cerebrale penetrante și 30 de veterani din Vietnam fără istoric de leziuni cerebrale.

          Grafman a avertizat că rezultatele studiului au fost limitate. „Pentru acest studiu, am recrutat veterani din Vietnam cu și fără leziuni cerebrale”, a declarat el. „Toți sunt veterani de luptă americani. Acest lucru limitează generalizarea la alte grupuri de persoane, inclusiv femei, persoane din alte țări și oameni care provin din culturi cu credințe religioase primare diferite”.

          Noile cercetări ajută la elucidarea legăturilor dintre funcționarea creierului și credința religioasă. Dar există și alți factori, atât fiziologici cât și psihologici, care au nevoie de studii suplimentare.

          „Credințele ne-au sculptat comportamentele de mii de ani și au ajutat la modelarea dezvoltării și complexității creierului nostru”, a explicat Grafman. „Astfel de sisteme de credințe sunt dependente de alte aspecte ale proceselor noastre cognitive și sociale și aceste interacțiuni ar fi important de înțeles. De exemplu, cum o personalitate deschisă influențează modul cum se formează și acționează credințele? Dar ce spuneți de predispoziția genetică și efectul ei asupra sistemelor de credință?”

          „În timp ce credințele religioase, și alte credințe, pot fi studiate selectiv și independent de alte procese cognitive și sociale, dependența lor de alte funcții ale creierului și interacțiunea cu acestea vor fi un domeniu important de cercetare în deceniile următoare”, a declarat el. „După cum spun ei, diavolul este în detalii”.

Sursa:http://www.psypost.org

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/prefrontal-cortex.jpg?fit=702%2C459https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/prefrontal-cortex.jpg?resize=150%2C150Claudia Madalina3. rațiunenoutăți@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,studiu asupra fundamentalismului religios,Studiu stiintific,studiustiintific          Cercetările au constatat că credința religioasă este asociată cu anumite regiuni ale creierului uman, însă există încă multe de învățat despre modul în care aceste zone influențează convingerile religioase. Un studiu recent, din revista Neuropsychologia constată că leziunile dintr-o anumită regiune a creierului tind...Pentru cei care știu să gândească singuri