Fotosinteza artificială acum este reală

          Un cercetător a creat un material sintetic, accesibil, care imită procesul natural de fotosinteză, absorbind lumina vizibilă pentru declanșarea unei reacții chimice care curată aerul, în timp ce transformă CO2 în combustibil solar.

Lumină albastră, aer curat

            Oamenii de știință din întreaga lume încearcă să declanșeze fotosinteza – procesul natural prin care o plantă convertește dioxidul de carbon în combustibil folosind lumina soarelui – într-un material sintetic într-un mod care ar putea avea o utilizare practică, dar cu un succes limitat. Acum, oamenii de știință au anunțat o descoperire în domeniu care revoluționează industria energetica.     Cercetătorii au avut dificultăți atunci când căutau un mod de a declanșa transformarea chimică necesară folosind lumina vizibilă. Materialele pe care le-au găsit care ar putea absorbi aceste lungimi de undă ale luminii au fost fie rare, fie scumpe, ceea ce a făcut ca procesul să nu fie practic imposibil din punct de vedere financiar. Materialele mai ieftine au lucrat cu raze ultraviolete, dar acestea reprezintă doar patru la sută din lumina soarelui.

            În studiile publicate recent în revista Journal of Chemistry Materials , Fernando Uribe-Romo de la Universitatea din Florida Central (UCF) și echipa sa dezvăluie modul în care au ajuns în jurul acestuia folosind un tip de material sintetic numit cadru metalic-organic (MOF). A fost creat prin combinarea titanului obișnuit cu moleculele organice care au fost programate să absoarbă lumina albastră.

            Când au testat MOF în cadrul unui fotoreactor cu LED albastru – un cilindru căptușit cu benzi de lumină albastră cu LED – sa produs reacția chimică sperată. Aerul a fost curățat, iar CO2 a fost transformat în două tipuri de combustibil solar: formate și formamide.

            „Această lucrare este un progres”, a declarat Uribe-Romo într-un comunicat de presă în cadrul UCF. „Materialele de croitorie care vor absorbi o anumită culoare a luminii sunt foarte dificile din punct de vedere științific, dar din punct de vedere al societății contribuim la dezvoltarea unei tehnologii care poate contribui la reducerea gazelor cu efect de seră”.

Puterea plantelor pentru omenire

            Pământul se îndreaptă rapid spre cele mai proaste niveluri de CO2 observate în peste 200 de milioane de ani. De fapt, în numai 150 de ani de la Revoluția Industrială, concentrațiile atmosferice ale planetei de gaze cu efect de seră au crescut de la 280 ppm la aproape 410 ppm. Dacă tendința actuală continuă, am putea atinge 2000 ppm până la 2250.         

            Plantele sunt aliații noștri în căutarea aerului curat, deoarece convertesc în mod natural CO2 în oxigen. Capacitatea de a-și recrea procesul natural pe o scară largă și mai bine orientată ar putea să se dovedească neprețuită în lupta împotriva schimbărilor climatice.

            „Ideea ar fi aceea de a stabili stații care captează cantități mari de CO2, ca în apropierea unei centrale electrice”, explică Uribe-Romo în comunicatul de presă. „Gazul ar fi aspirat în stație, să treacă procesul și să recicleze gazele cu efect de seră, producând în același timp energie care va fi pusă înapoi în uzină”.

            Această abilitate nu numai pentru a elimina poluanții în aer, ci și pentru a produce energie curată, deschide noi utilizări potențiale pentru noul material. Poate că ar putea fi folosit pentru a propulsa autovehicule în timp ce curăța aerul de-a lungul autostrăzilor sau în acoperișurile solare care păstrează luminile din interior și în afară aerului fără CO2. Odată ce aparent imposibilul a fost realizat, totul pare să fie destul de simplu.

Sursa futurism.com

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/170425102529_1_540x360.jpg?fit=540%2C360https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/170425102529_1_540x360.jpg?resize=150%2C150Claudia Madalinanoutăți@liber cugetator,@liber-cugatatori,#fotosintezăartificială,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,fotosinteza,fotosinteză artificială,soluția la poluareFotosinteza artificială acum este reală           Un cercetător a creat un material sintetic, accesibil, care imită procesul natural de fotosinteză, absorbind lumina vizibilă pentru declanșarea unei reacții chimice care curată aerul, în timp ce transformă CO2 în combustibil solar. Lumină albastră, aer curat             Oamenii de știință din...Pentru cei care știu să gândească singuri