Omizile mâncătoare de plastic ar putea contribui la stoparea poluării

Cercetătorii au descoperit că viermii de ceară mănâncă prin plastic din polietilenă, biodegradând-o. Dacă oamenii de știință pot determina modul în care funcționează procesul, aceștia pot să elaboreze o soluție la scară industrială pentru gestionarea deșeurilor din plastic.

            Viermii de ceară vs. plasticul

Oamenii de știință au descoperit că viermii de ceară pot manca și biodegradează polietilena, plasticul obișnuit, folosit pentru a face pungile de cumpărături care sunt în prezent lipiți de depozitele de deșeuri. Descoperirea a fost nereușită. Într-o încercare de a înlătura paraziți din faguri din stupuri, un apicultor amator a pus viermii în saci de cumpărături, doar pentru a găsi că au început să-și mănânce calea.

            Din fericire, acel apicultor amator este un om de știință profesionist: Federica Bertocchini de la Institutul de Biomedicină și Biotehnologie din Cantabria (IBBTEC) din Spania.

            Bertocchini a colaborat cu colegii săi Christopher Howe și Paolo Bombelli de la Departamentul de Biochimie de la Universitatea din Cambridge pentru a efectua un experiment temporizat pe baza observațiilor ei. Cercetătorii au expus o geantă de cumpărături din plastic de la un supermarket din Marea Britanie la aproximativ 100 de viermi de ceară. După 40 de minute, în pungă au apărut găuri, iar după 12 ore, oamenii de știință au observat o reducere de 92 mg a masei plastice.

            Deși neașteptat, acest lucru nu este în întregime surprinzător, deoarece compoziția sacii nu este atât de diferită de sursa naturală de hrană a viermilor, ceara de albine. „Ceara este un polimer, un fel de” plastic natural „, și are o structură chimică, care nu se deosebește de polietilena”, a spus Bertocchini într-un comunicat de presă al Universității din Cambridge.

            Cercetătorii au demonstrat că legăturile chimice din material plastic au fost rupte prin analiză spectroscopică. Ei au observat molecule „monomere” nelegate, rezultatul biodegradării polietilenei în etilen glicol. Aceasta a fost mai mult decât o acțiune de mestecat, deoarece vopsirea viermilor pe pungi avea același efect.

            POLUAREA PLASTICĂ

Comparativ cu alte descoperiri recente, viteza de degradare a plasticului de către viermi este extrem de rapidă. De exemplu, în 2016, oamenii de știință au raportat că o tulpină de bacterii numită PET ar putea biodegrada unele materiale plastice, dar a făcut acest lucru la o rată de numai 0,13 mg pe zi.

Oamenii creează aproximativ 78 de milioane de tone de plastic din ambalaj în numai un an, iar 32% din acesta ajung în apele planetei – cam un camion de gunoi de plastic în fiecare minut. Paharele din plastic, pungile și tacâmurile au fost interzise în Delhi, India, iar toată Franța va urma exemplul începând cu anul 2020. Aproape 75% din plajele din Marea Britanie sunt acoperite cu mărgele din plastic care sunt folosite în Fabricarea de bunuri de plastic mai mari. Aceste bile sunt dăunătoare faunei sălbatice și eliberează substanțe chimice toxice pe măsură ce se degradează lent.

Oceanele Pământului conțin 269.000 de tone de material plastic. Sunt circa 5,25 trilioane de bucăți care distrug ecosistemele din întreaga lume. De fapt, experții estimează că până în 2050 vor exista mai multe materiale plastice decât pești în oceanele lumii. Polietilena, în special, se folosește în cea mai mare parte în ambalaje, ceea ce înseamnă că aproape toate se termină în depozitele de deșeuri. La nivel global, aproximativ un trilion de pungi de plastic sunt folosite în fiecare an.

Întrucât echipa de cercetare care lucrează cu viermi de ceară dezvăluie detaliile moleculare ale procesului de biodegradare, ei speră să elaboreze o soluție biotehnologică la scară industrială pentru gestionarea deșeurilor de polietilenă. Cealaltă parte a soluției este, de asemenea, clară: scăderea cererii de polietilenă va duce la mai puține deșeuri. Trebuie să găsim soluții mai bune pentru ambalare și să facem alegeri mai inteligente în calitate de consumatori.

sursă: futurism.com și science.com

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/Gusanos-plstico-5_16x9.jpg?fit=1024%2C576https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/05/Gusanos-plstico-5_16x9.jpg?resize=150%2C150Claudia Madalinanoutăți@liber cugetator,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,biodegradarea plasticului,omizi mancatoare de plastic,poluareOmizile mâncătoare de plastic ar putea contribui la stoparea poluării Cercetătorii au descoperit că viermii de ceară mănâncă prin plastic din polietilenă, biodegradând-o. Dacă oamenii de știință pot determina modul în care funcționează procesul, aceștia pot să elaboreze o soluție la scară industrială pentru gestionarea deșeurilor din plastic.             Viermii de...Pentru cei care știu să gândească singuri