Pot spune că românii sunt un popor foarte religios pentru o țară europeană.
Dar manifestarea credinței la români lasă adesea impresia unui popor turmă…ce nu încape în țarc….
Am analizat câteva dintre tipurile de “credincioși” , cu următoarele concluzii:

1. Credinciosul din oficiu:
          N-a fost educat în spiritul unei religii și de asta nu are o părere clară despre religia sa…dar se declară mândru ortodox (pentru că sună urât ateu).
Părinții țin Paștele, Crăciunul și se fac că țin post din când în când.
Bunicii de la țară sunt bisericosi și de acolo a învățat cum se face cruce…
Pentru credinciosul din oficiu, religia este mai mult o chestie de societate, “crede” și el pentru că așa fac și restul, dar morala creștină o lasă altora…

2. Credinciosul ignorant :
          Adesea din mediul rural, credinciosul ignorant nu cunoaște Biblia decât prin ce a auzit de la popa sau de la alții, dar crede orbește în ceea ce știe despre cele sfinte….chiar dacă sunt răstălmăciri și lucruri inexacte sau neadevărate care nu se regăsesc în Biblie.
Este mereu prezent la biserică și este acela care se îmbrânceste pentru a ajunge în față la sfintele moaște, cu riscul a câteva înjurături pe care nu se sfiește să le împartă în jur.
Credinciosul ignorant îi judecă mereu pe ceilalți dar niciodată pe sine.
Se crede mai bun și demn de a ridica piatra…el are mereu dreptate și consideră că nu păcătuiește…sau dacă o face, are mereu o scuză.

3. Credinciosul superstițios este varianta ușoară a celui ignorant :
          Religia și superstițiile păgâne fac un tot unitar în mintea sa…crede în leacuri…. miracole, vrăji, descântecele si blesteme.
Se teme de tot ce nu înțelege și trăiește cu frica lui D-zeu și a piazei rea.
De regulă crede tot ce aude de la alții dar nu se lasă convins de oamenii cu carte care vor să îl lumineze.

4. Credinciosul fanatic:
          Este acela care este mereu în război cu cei care nu sunt de confesiunea sa.
A citit Biblia și puțină istorie, dar fiind un semidoct “le știe” mai bine decât ceilalți și are propria versiune despre lume și univers.
Pentru el lumea se împarte în bine și rău, în alb si negru .
Cine nu e ca el trebuie convertit sau eliminat.
Cu el nu se poate ajunge niciodată la o concluzie, dreptatea este mereu de partea sa.
Adesea se prezintă ca un om prietenos și agreabil, dar odată contrazis devine agresiv si insistent.

5. Credinciosul mistic:
          Este acela care influențat de misticismul oriental și asiatic, înglobează în convingerile sale creștine diferite elemente budiste, hinduse s.a. precum reîncarnarea sau astrologia.
Cu toate că lucrurile se bat cap în cap, pentru credinciosul mistic asta nu este o problemă deoarece (zice el), oricum lumea este prea complexă pentru a fi înțeleasă.
El comută dintr-un mod de a gândi în altul, funcție de situație….dar în general încearcă o teorie proprie de unificare a tuturor credințelor care îi plac.
La el acasă vei găsi mereu icoane creștine și statui ale lui Budha…cruci dar și figurine indiene…de regulă cu zeița Shiva sau Kali….. horoscoape și cărți de tarot sau elemente de divinație.

6. Credinciosul figurant:
          Este acela pentru care contează să fie văzut la biserica.
Pentru el, biserica este un club unde trebuie să fie văzut în cele mai bune haine și unde ține evidența enoriașilor și a bârfelor, evaluându-le hainele și kilogramele.
Se dă bine pe lânga popa și se dă evlavios, sperând să impresioneze la sexul opus.

7. Credinciosul pe cale de dispariție:
          Este acela care înainte de toate crede în Dumnezeu sit vine la biserica pentru a se bucura de D-zeu.
El nu crede că D-zeu ar trebui să facă dreptate pe Pamânt precum fanaticul, sau ca este nedreptățit de Domnul, pentru că D-zeu este El însuși dreptatea si bucuria.
Pe acest credincios îl vedem prea rar, pentru că e discret și nu face tam tam prin credința sa.
El încearcă să nu facă rău nimănui, atât cât îl ajuta capul, și judecă asupra ce aude la predică.
Își educă copiii la fel, dar nu îi forțează, pentru că crede că fiecare trebuie sa îl găsească pe D-zeu pe cont propriu….

Please follow and like us:
https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2016/11/credinciosul-roman-e1511259048919.jpg?fit=1024%2C893https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2016/11/credinciosul-roman-e1511259048919.jpg?resize=150%2C150Maximilian4. ReligiiCugetări@liber cugetator,@liber-cugatatori,#credincios,#credinciosulroman,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#libercugetator,#libercugetatori,#tipuridecredinciosi,credincios imagine a credinciosului,credinciosul roman,imagine a credinciosului roman,tipuri de credinciosi          Pot spune că românii sunt un popor foarte religios pentru o țară europeană. Dar manifestarea credinței la români lasă adesea impresia unui popor turmă...ce nu încape în țarc.... Am analizat câteva dintre tipurile de “credincioși” , cu următoarele concluzii: 1. Credinciosul din oficiu:      ...Pentru cei care știu să gândească singuri