rabinul

“Cum a devenit Isus creștin – creștinii timpurii și transformarea unui învățător vereu în Fiul lui Dumnezeu”, scrisă de David Barrie (Weidenfeld & Nicolson, Londra, 2008).

Pavel – propagandist genial

Ideea centrală a cărții este că Isus, care s-a născut și a trăit ca evreu, nu a fost întemeietorul unei noi religii.

În opinia lui David Barrie, apostolul Pavel, alias Shaul din Tars, este cel care, la 20 de ani după moartea lui Isus, a schimbat complet sensul învățăturilor acestuia, înființând de facto o nouă religie – creștinismul.

Trebuie menționat că Barrie Wilson, professor de Umanități și Studii Religioase la Universitatea Toronto, nu este un commentator imparțial, fie și prin faptul că s-a convertit de la creștinism la iudaism.

Dar argumentele sale merită trecute în revistă, mai ales că de prea multe înghițim pe nemestecate versiunea prezentată în Noul Testament, o versiune polemică și, adaugă David Barrie, marcată de anti-iudaism și în ultimă instanță folosită ca temei doctrinar de anti-semiți.

Teza centrală a lui David Barrie este că mesajul central a ceea ce el numește Mișcarea lui Isus a fost complet distorsionat de Mișcarea lui Hristos, inițiată de Shaul din Tars (Pavel).

Analizând textele Noului Testament, alte texte creștine neincluse în Biblie și surse istorice, autorul ajunge la mai multe concluzii:

• Religia lui Pavel nu era religia lui Isus;
• Omul și evreul Isus nu este același cu Hristos al lui Pavel;
• Noul Testament nu e o colecție de texte creștine neutre, ci o selecție făcută de o singură facțiune a creștinismului timpuriu;
• Cartea Faptelor Apostolilor este o ficțiune și nu este o sursă istorică de încredere;
• Anti-semitismul are rădăcini adânci în Noul Testament și este rezultatul unei distorsionări voite a personalității lui Isus.

Isus, pe numele său evreesc Yehoshua, a fost născut evreu, dintr-o mamă evreică, Myriam, a fost educat și a trăit după preceptele iudaismului.

David Barrie analizează evanghelia după Matei și arată că de fapt Isus nu a predicat niciodată altceva decât respectarea poruncilor Torei (Pentateuhul – primele cinci cărți ale Bibliei) și că el avea un mesaj politico-religios îndreptat împotriva ocupanților romani ai regatului Israel și al helenizării progresive în primii ani ai erei care-i poartă numele.

Pavel, născut Shaul, probabil în Tars, localizat în sud-estul Turciei de azi, era un evreu helenizat, ca mulți dintre coreligionarii săi din diasporă.

Potrivit cărții Fapte, din Noul Testament, el a avut o revelație în timp ce mergea spre Damasc, în care i-a apărut Isus și i-a schimbat complet viața. De unde și expresia “a avea un Damasc”.

Cum a devenit Isus – Hristos

Și așa începe povestea lui Pavel, cel care nu l-a cunoscut niciodată pe Isus și despre a cărui personalitate umană are puține de spus.

În schimb, Barrie Wilson ne spune că Pavel l-a transformat pe Isus în Hristos, aruncând peste bord toată moștenirea evreiască.

În epistolele sale, Pavel adoptă un ton virulent la adresa iudaismului, declarând Tora caducă, ceea ce Isus nu a făcut niciodată.

Mai mult, nici urmașii lui Isus, conduși de fratele acestuia, Iacob, nu s-au declarat niciodată altceva decât evrei și nu au nesocotit niciodată preceptele Torei.

Dar de ce această vehemență împotriva religiei în care s-a născut și a trăit Isus?

Barrie Wilson scoate în evidență geniul propagandistic al lui Pavel, care a înțeles că pentru a atrage prozeliți, noua religie trebuie să capete un caracter universal renunțând la numeroasele constrângeri ale Torei, între care regulile alimentației rituale sau circumcizia.

În același timp, creștinismul avea nevoie de legitimitate, așa că Pavel și ideologii creștini ce i-au urmat au confiscat, spune Barrie Wilson legitimitatea iudaismului, dar au făcut-o în mod selectiv și distorsionant.

Religia creștină s-a constituit treptat, iar textele canonice așa cum figurează ele astăzi în Noul Testament nu au fost acceptate definitiv de Biiserică decât după peste 300 de ani după moartea lui Isus.

Manipulare

Mai mult, atrage atenția Barrie Wilson, unele dintre ele sunt pură ficțiune fără temei istoric, iar ordinea lor – mai întâi Evangheliile, apoi Faptele și apoi Epistolele – ordine invers cronologică, reprezintă o manipulare menită să inducă impresia că religia creștină a luat naștere odată cu Isus.

Unele texte, precum capitole din Evanghelia lui Matei sau Epistola lui Iacob, contrazic flagrant imaginea lui Hristos manufacturată de Pavel, înfățișându-l pe Isus ca pe un învățător evreu al Torei, care nu a susținut niciodată că e fiul lui Dumnezeu.

Virulența lui Pavel (care în Epistola către Galateni recurge la invectivă, blestemându-i pe cei care practică circumcizia să ajungă să se castreze) stă la baza unui antisemitism religios multimilenar, este de părere Barrie Wilson.

Blamarea întregului popor evreu pentru moartea lui Isus – “Sângele Lui să fie asupra noastră și asupra copiilor noștri” (Matei 27,25) – a stat la baza persecuțiilor anti-semite începute de îndată ce creștinismul a devenit religie de stat în Imperiul Roman și au dus indirect, spune Barrie Wilson, până la Holocaust în secolul XX.

Delegitimarea iudaismului, devenit caduc potrivit ideologilor creștini, constituie o altă sursă a anti-semitismului în opinia lui Barrie Wilson.

Cartea lui Barrie Wilson are un puternic caracter polemic, dar în fapt nu este decât o apărare logică împotriva permanentei agresiuni a creștinismului împotriva iudaismului, agresiune începută de Pavel și care continuă și astăzi în forme mai subtile.

Rabinul Yehoshua și creștinătorul său, Shaul din Tars

Facebook Comentariu
Distribuire
Please follow and like us:
https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2016/11/rabinul.jpg?fit=300%2C200https://i1.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2016/11/rabinul.jpg?resize=150%2C150Maximilian2. Istorieistoria religiilor“Cum a devenit Isus creștin – creștinii timpurii și transformarea unui învățător vereu în Fiul lui Dumnezeu”, scrisă de David Barrie (Weidenfeld & Nicolson, Londra, 2008). Pavel – propagandist genial Ideea centrală a cărții este că Isus, care s-a născut și a trăit ca evreu, nu a fost întemeietorul unei noi...Pentru cei care știu să gândească singuri