Manipulare, Persuasiune, Religie
Persuasiunea și manipularea maselor. De ce cred eu că e important să știe toată lumea acest subiect. Păi…suntem expuși zilnic, să nu zic permamanent la manipulare, și ar fi util să știm să ne ferim de ea.
Persuasiunea are două rute
1.Centrală
2.Periferică
Ruta periferică este preponderent folosită pentru manipularea persoanelor mai puțin educate sau informate, de multe ori doar ignorante. Aceasta este rezultatul unor scurtături mintale în procesarea informației. Conținutul mesajului nu este procesat în adâncime, spre deosebire de ruta centrală care presupune procesarea informației în adâncime, și un grad ridicat de motivație care determină practic adâncimea procesării. Aici aș aduce vorba de religie.
Religia este o unealtă interesantă de manipulare. Nu consider că religia este doar un mod de maipulare. Nu, este prea simplist să credem asta. Religia a fost creeată din lipsă de explicații raționale, din lipsă de informare și din nevoia de a ține sub control populația. Acum în schimb, treaba s-a schimbat, răspunsuri avem, știință avem, și totuși religia continuă să se perpetueze. De ce? Deoarece acest subiect „religie” este procesat pe ruta periferică de cei mai mulți oameni. Cei ce o procesează pe ruta centrală…ei bine, cred că ne dăm cu toții seama ce se întâmplă- devin cel puțin agnostici. Asta nu înseamnă că cei ce procesează religia pe calea periferică sunt persoane mai puțin inteligente. Nu! Sunt persoane care nu vor să cunoască, cărora le este frică să își pună întrebări pe acest subiect, ce pur și simplu nu au motivația necesară pentru a se îndrepta pe ruta centrală. Practic, ei dau dovadă de disonanță cognitivă.( am să explic conceptul în următorul articol pe care îl voi scrie, care va fi doar despre acest lucru).
Când dorim să exercităm persuasiune asupra cuiva, de multe ori facem apel la o sursă credibilă. Credibilitatea sursei este extrem de importantă pentru a duce la final cu succes procesul de persuasiune. În religie, sursa credibilă este desigur Dumnezeu, Iisus. Câteodată este îndeajuns să spui unor oameni că Dumnezeu, Iisus sau sfinții au spus sau au scris anumite lucruri, și ei vor crede și vor acționa conform acestora, fără ca măcar să verifice aceste lucruri. Aici pot lua ca exemplu creștinii care nu au citi bilbia .Ei bine, așa se manifestă ruta periferică în religie.
O variabilă importantă este nevoia de cunoaștere, nevoia de gândi (need for cognition). Indivizii cu un nivel ridicat de nevoie de cunoaștere au tedița de a-și schimba atitudinile în funcție de logica argumentelor. Această nevoie este relaționată mai mult cu motivația în domeniul respectiv decât cu inteligența, deci, din nou doresc să evidențiez că o persoană care nu procesează central, nu este o persoană fără capacități mintale, este doar o persoană ignorantă față de domeniu.
Și acum voi descrie câteva metode de persuasiune, des întâlnite
- Reciprocitatea-Regula care cere persoanei să rămână dator unei alte personae care a oferit ceva. Dumnezeu ți-a dat viață, deci tu ești dator să-l slujești.
- Validare socială- nevoia omului de a fi ca ceilalți. Dacă toți fac, cred un lucru, mai probabil să faci și tu același lucru.
- Autoritatea- și anume obediența în fața autorității. Când o persoană este „superioară ”ca statut, sau are un grad de autoritate destul de ridicat, oamenii tind să fie obedienți, umili. Autoritatea este dată de titluri (șef, manager, patriarch etc) și de haine(uniformă de polițist, sutană etc), dar și de posesii materiale.
Experimentul Milgram este un experiment care dovedește obediența în fața autorității. Prin acest exemplu putem înțelege și marile atrocități ale istoriei. Nu toți naziștii au fost psihopați, la fel cum vom vedea mai jos, nu toți participanții studiului au fost niște sadici.
La începutul experimetului, participanții au fost introduşi unui personaj autoritar de la care trebuiau să primească ordine, și anume experimentatorul. Acesta le dădea acestora ordine, cel mai adesea absurde. Personajul cheie era îmbărcat într-un costum impunător de culoare gri(ținută autoritară). O persoană era dusă într-o cameră unde i se ataşau electrozi de braţe. Generatorul de impulsuri electrice era calibrat între 15-450 de volţi, în care gradaţia de 15 volţi declanşa un şoc mic, intensitatea cerscând până la 375 volţi, capabilă de şocuri foarte dureroase. În cele din urmă, organizatorii au exclus posibilitatea ca subiectul să primească 450 de volţi, care l-ar fi ucis chiar dacă declanşatorul era adus accidental la această intensitate. Evident, pentru siguranţa subiecţilor, declanşatoarele nu au fost niciodată conectate la curent electric, dar participanților nu li s-a spus niciodată asta . Rezultatele au fost înfricoşătoare – 65% dintre participanţii au continuat să-şi chinuie subiecţii cu impulsuri electrice care tindeau să se apropie de valoarea de 450 de volţi, în ciuda urletelor evidente de durere ale acestor oameni. Aceasta este o dovadă că este destul să avem o autoritate foarte impunătoare pentru a putea face lucruri oribile, și aici aș da exemplul musulmanii kamikaze.(autoritatea Alah).
O altă metodă de manipulare este apelul la emoții, în special negative. Dacă induci frica cuiva, va fi mai probabil să obții rezultatele dorite. (ex.frică de Dumnezeu, frică de criză economică în campanii prezidențiale etc).
Voi încheia cu un mic sfat: Nu uitați, procesați orice informație!
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.