Erori de logică în religie- Apelul la tradiție și niciun scoțian adevărat
Apelul la tradiție
Cunoscut și ca falsă inducție, este o eroare logică care se caracterizează prin considerarea unui lucru ca fiind corect, doar pentru că așa a fost considerat de strămoșii noștri, sau pentru că așa spune tradiția. Raționament de altfel incorect, deoarece nu vechimea face un argument să fie valid.
Un apel la tradiție esențial face două asumpții:
• La un moment dat în istorie, a ajutat acel argument, a fost util la ceva.
• Dacă așa a fost atunci, înseamnă că așa e și acum.
Un exemplu ce ține de domeniul religiei ar fi să considerăm că religia este absolut necesară pentru a ține masele în frâu, pentru a preveni criminalitatea.
Da, cândva, religia a avut acest scop, pe care l-a îndeplinit în multe situații cu succes. Dar..oare mai este valabil în ziua de astăzi, când avem legistlație și ne considerăm stat laic?
Niciun scoțian adevărat este un termen creat de filosoful britanic Antony Flew. Se referă la un argument prezentat sub următoarea formă:
Argument: Niciun scoțian nu mănâncă orezul în lapte cu zahăr
Răspuns: Dar bunicul meu care e scoțian mănâncă orezul în lapte cu zahăr
Contra-argument: A da, dar niciun scoțian adevărat nu face asta.
Așadar se creează un al doilea contra-argument astfel încât să fie valid și primul, chiar dacă acest lucru înseamnă o încălcare a logicii.
Acestă formă de eroare logică este întâlnită în argumentele din dezbateri morale sau religioase. Există argumente de tipul
Argument –Creștinii merg în fiecare duminică la biserică
Răspuns- Eu sunt creștin, și nu consider necesar să merg chiar în fiecare duminică la biserică
Contra-agument- Da, dar un creștin adevărat asa face.
Ce face vorbitorul în aceste situații este constrângerea sau redefinirea cuvântului creștin. Altfel spus include sau exclude ce vrea din definiția acestuia pentru a corespunde argumentului său.
Fiecare e liber să creadă ce vrea, respect și nu judec acest lucru, ce judec este lipsa de logică. Gândește, citește, apoi vorbește !
lasă un comentariu, scrie-ne părerea ta.