Eroarea heringului roșu
Această eroare se referă la distragerea atenției de la argument. Când avem o discuție în contradictoriu, și nu avem contrargumente valide, de multe ori recurgem la această eroare.
Am să dau un exemplu pentru a face mai bine înțeles fenomenul. Luăm o discuție clasică creștin-ateu.
Ateu– Nu există nici o dovadă că există un creator al universului, că există un Dumnezeu,
Creștin– Dar dacă nu crezi în Dumnezeu o să ajungi în iad .
Precum se observă, se produce distragerea atenției, deoarece persoana în cauză nu poate contrargumenta faptul că nu există dovezi, distrage atenția cu ceva fără legătură cu argumentul anterior. Sau să luăm o dispută politică, că suntem obișnuiți cu acestea. Văd și aud discuții de genul de multe ori în orașul meu, referitoare la primarul nostru. Nu o să dau nume de oameni politici să nu creez polemici, dar o discuție clasică de acest gen s-ar defășura cam așa.
A- Este clar că xulescu este un om politic corupt, deoarece a luat mită foarte mulți bani.
B- Dar a făcut orașul frumos.
Eroarea trăgătorului la țintă
Această eroare se referă la bazarea argumentelor pe puținele dovezi/explicații/cazuri sau chiar pe singura dovadă/explicație, ignorând toate cazurile sau dovezile care contraegumentează idea respectivă, chiar dacă sunt cu mult mai numeroase sau valide.
Această eroare vine dintr-o povestioară în care un om a tras o săgeată în perete, iar apoi a desenat ținta în jurul ei, pentru ca aruncarea să fie corectă.
Un exmplu potrivit pentru a explica această eroare este exemplul militanților împotriva vaccinelor,
Militant- Nu e bines ă ne vaccinăm copiii, au fost persoane care au făcut anumite complicații. Au fost cazuri de oameni vaccinați care tot s-au îmbolnăvit.
Realitate- Da, au fost, extreme de puțin. Dar au fost sute și mii de oameni salvați, mult mai mulți au avut de câștigat decât de pierdut.

Facebook Comentariu
Distribuire
Laura Elena3. rațiuneCugetăriEroarea heringului roșu Această eroare se referă la distragerea atenției de la argument. Când avem o discuție în contradictoriu, și nu avem contrargumente valide, de multe ori recurgem la această eroare. Am să dau un exemplu pentru a face mai bine înțeles fenomenul. Luăm o discuție clasică creștin-ateu. Ateu- Nu există...Pentru cei care știu să gândească singuri