fb_img_1454055773196

Cunoașterea și înțelegerea erorilor de logică ne oferă posibilitatea de a deosebi adevărul de ceea ce doar pare adevărat. lucru important pentru a ne forma o gândire sănătoasă bazată pe argumente, pe „logică curată” cât mai puțin influențabilă de surse externe ce ne duc în eroare.

PANTA ALUNECOASĂ
          Această eroare se referă la un argument care corelează cu o posibilitate ca un fenomen să declanșeze un lanț de evenimente care vor duce la ceva rău în final. Dacă acest lanț de evenimente este arătat statistic, este valid, însă în religie se referă la tragerea unor concluzii dintr-un argument(fenomen) imposibil de demonstrat, adică de a porni cu un lanț de evenimente posibile de la o premisă imposibil de demonstrat. Altfel spus, de a porni direct de la o ipoteză nevalidată, și a continua cu un întreg lanț nedovedit, dar care ar fi posibil dacă premisa ar fi reală și demonstrată, ceea ce nu este. Pentru a evita acest tip de eroare ne putem pune întrebări cum ar fi
Există dovezi care susțin? Există alte posibile teorii? Există alte moduri în care se poate forma acest lanț ?
Pentru a clarifica lucrurile, să luăm un exemplu.
Premisă-Moș Crăciun există.
Lanț de evenimente-Moș Crăciun există și mă privește dacă fac bune sau rele și dacă nu sunt cuminte nu îmi dă dulciuri de Crăciun.
Sau alt exemplu. Dumnezeu există, mă privește, știe ce fac, mă vede că ajut, ajung în rai.

FALSA DILEMĂ
           Se mai numește și gândire alb-negru sau în latina principium „tertii exclusi” (principiul tertului exclus), altfel spus ori ești cu noi ori ești împotriva noastră. Am observat astfel de abordări până și în rândul unor atei, care când dau peste o părere puțin diferită, mai agnostică, sar repede cu gura și consideră că dacă nu ești complet de acord cu ceea ce cred (sau mai bine spus nu cred) ei, trebuie să te atace. „Tertium non datur” poate conduce la erori grave, deoarece nu ia în considerare căile de mijloc. Mulți oameni, nu doar cei religioși fac această eroare. Pentru ei ori e albă, ori e neagră. Consideră că se exclude evoluționismul de Dumnezeu. Oarecum, da. Dar dacă lași deoparte religia, și încerci să înveți ce e acela evoluționism (de ex să nu mai ai impresia că omul se trage EXACT din maimuță, așa cum o vezi tu pe Animal Planet, ci omul și maimuța de azi au un strămoș comun), ai putea să crezi în Dumnezeu (bineînțeles, nu în cel din biblie, ci unul impersonal) dar și în evoluție, îți poți crea o viziune personală asupra acestui concept.

mutarea ștafetei /nici un scoțian adevarat
« de 7 »

 

 

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2016/10/download.jpg?fit=120%2C220https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2016/10/download.jpg?resize=120%2C150Laura Elena3. rațiuneCunoașterea și înțelegerea erorilor de logică ne oferă posibilitatea de a deosebi adevărul de ceea ce doar pare adevărat. lucru important pentru a ne forma o gândire sănătoasă bazată pe argumente, pe „logică curată” cât mai puțin influențabilă de surse externe ce ne duc în eroare. PANTA ALUNECOASĂ           Această eroare se referă...Pentru cei care știu să gândească singuri