Cercetătorii de la NASA și de la Universitatea Johns Hopkins din cadrul Universității de Medicină din Laurel, Maryland, declară că ploile de meteoriți care lovesc luna provoacă atmosfera subțire lunară să scoată la iveală vapori de apă.

Constatările vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă istoria apelor lunare – o resursă potențială pentru susținerea operațiunilor pe termen lung pe Lună și explorarea umană a acesteia. Modelele au prezis că impactul meteoriților ar putea elibera apa din Lună sub formă de vapori, dar oamenii de știință nu au observat încă fenomenul.

Acum, echipa a descoperit zeci de astfel de evenimente în datele colectate de la NASA’s  Lunar Atmosphere și Dust Environment Explorer. LADEE a fost o misiune robotizată care a orbit Luna pentru a aduna informații detaliate despre structura și compoziția atmosferei lunare subțiri și pentru a determina dacă praful este înălțat în cerul lunar.

Oamenii de știință au descoperit că apa este eliberată din lună în timpul ploilor de meteoriți. Când un șuvoi de resturi de cometă lovește luna, se vaporizează la impact, creând un val de șoc în solul lunar. Pentru un element de lovire suficient de mare, acest val de șoc poate încălca stratul superior al solului și eliberează moleculele de apă din stratul hidratat de mai jos. LADEE detectează aceste molecule de apă pe măsură ce intră în atmosfera lunară subțire. Această descoperire oferă o resursă potențială pentru explorarea viitoare și îmbunătățește înțelegerea trecutului geologic al lunii și a evoluției sale continue.
Credite: NASA / Goddard / Dan Gallagher

„Am urmărit cele mai multe dintre aceste evenimente la fluxurile ploilor de meteoriți care ne sunt cunoscute, dar partea cu adevarat surprinzătoare este că am găsit dovezi ale patru fluxuri de meteoroiți care au fost anterior nedescoperite”, a spus Mehdi Benna de la NASA, Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland, din Maryland Baltimore County. Benna este autorul principal al studiului, publicat în Nature Geosciences .

Curenții de meteoriți recent identificați, observați de LADEE, au avut loc pe 9 ianuarie, 2 aprilie, 5 aprilie și 9 aprilie 2014.

Artist’s concept of the LADEE spacecraft detecting water vapor from meteoroid impacts on the Moon.
Concepția artistică despre nava spațială LADEE (stânga) care detectează vaporii de apă de la impactul meteoriților  asupra Lunii (dreapta). Credite: NASA / Goddard / Lab imagistic conceptual

Există dovezi că Luna are apă (H 2 O) și hidroxil (OH), o rudă mai reactivă a H 2 O. Dar dezbaterile continua despre originile apei, indiferent dacă acesta este distribuit pe scară largă și o constituie cea mai mare parte.

„Luna nu are cantități semnificative de H 2 O sau OH în atmosfera”, a declarat Richard Elphic, cercetătorul proiectului LADEE la Centrul de Cercetare Ames al NASA din Silicon Valley din California. „Dar când Luna a trecut prin unul dintre aceste fluxuri de meteoriți, au ieșit destui vapori pentru ca noi să-i detectăm. Și atunci, când evenimentul sa terminat, H 2 O sau OH au dispărut.

Oamenii de știință folosesc adesea termenul „apă” pentru a se referi atât la H 2 O cât și la OH. Stabilind cât de mult H 2 O ar putea fi prezent este ceva cu ce s-ar putea adresa viitoarele misiuni ale Lunii.

LADEE, construit și administrat de Centrul de Cercetare al Ames din California, Silicon Valley, a detectat vaporii utilizând spectrometrul de masă neutră, un instrument construit de Goddard. Nava spațială a orbitat Luna din octombrie 2013 până în aprilie 2014 și a adunat informații detaliate despre structura și compoziția atmosferei lunare sau, mai corect, despre „exosferă” – un plic slab de gaze în jurul Lunii.

Pentru a elibera apa, meteoroiții au trebuit să pătrundă cu cel puțin 3 centimetri sub suprafață. Sub acest strat superior osos se află un strat de tranziție subțire, apoi un strat hidratat, unde moleculele de apă se prind probabil de fragmente de sol și de rocă, numit regolit.

Din măsurătorile apei din exosferă, cercetătorii au calculat că stratul hidratat are o concentrație de apă de aproximativ 200 până la 500 de părți per milion sau de aproximativ 0,02 până la 0,05 procente în greutate. Această concentrație este mult mai uscată decât cel mai uscat sol terestru și este în concordanță cu studiile anterioare.

Deoarece materialul de pe suprafața lunară este pufos, chiar și un meteorit care este cât o fracțiune dintr-un milimetru (5 milimetri) poate penetra suficient de tare pentru a elibera un puf de vapori. Cu fiecare impact, o mică undă de șoc scoate apă din zona înconjurătoare.

Atunci când un curent de meteoriți cad pe suprafața lunară, apa eliberată va intra în exosferă și se va răspândi prin ea. Aproximativ două treimi din acei vapori scapă în spațiu, dar aproximativ o treime revine pe suprafața Lunii.

Infographic of the lunar water cycle
Această imagine arată ciclul lunar al apei pe baza noilor observații ale spectrometrului de masă neutră la bordul navei LADEE. La suprafața lunară, un strat uscat acoperă un strat hidratat. Apa este eliberată de undele de șoc datorate impactului meteoriților. Apa eliberată fie scapă în spațiu, fie este redepusă în altă parte pe Lună. Unele ape sunt generate de reacțiile chimice dintre vântul solar și suprafață sau sunt aduse pe Lună de către meteoriți. Cu toate acestea, pentru a susține pierderea apei de la impactul meteoriților, stratul hidratat necesită alimentarea de la un rezervor de apă mai vechi. Credite: NASA Goddard / Mehdi Benna / Jay Friedlander

Echipa a exclus posibilitatea ca toată apa detectată să provină din meteoriți.

„Știm că o parte din apă trebuie să vină de pe Lună, deoarece masa de apă eliberată este mai mare decât masa de apă din meteoriții care vin”, a spus al doilea autor al lucrării, Dana Hurley de la Universitatea Johns Hopkins Laboratorul de Fizică Aplicată.

Analiza indică faptul că meteoritul afectează eliberarea apei mai repede decât poate fi produsă din reacțiile care apar atunci când vântul solar atinge suprafața lunară.

„Apa care se pierde este probabil veche, fie datând de la formarea Lunii, fie depusă la începutul istoriei sale”, a spus Benna.

Articol scris inițial în engleză pe nasa.gov, la data de 15 Aprilie 2019

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/05/moonmeteors.jpg?fit=600%2C257https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/05/moonmeteors.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconutehnologii pentru explorarea spatiului cosmic@liber cugetator,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,apa,apa pe luna,luna,meteoriti,Tudor DiaconuCercetătorii de la NASA și de la Universitatea Johns Hopkins din cadrul Universității de Medicină din Laurel, Maryland, declară că ploile de meteoriți care lovesc luna provoacă atmosfera subțire lunară să scoată la iveală vapori de apă. Constatările vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă istoria apelor lunare - o...Pentru cei care știu să gândească singuri