Quarcul este o particulă elementară care interacționează prin forța nucleară puternică și care constituie materia „grea” (numită și barionică).

Aceștia sunt particule care nu numai că sunt greu de văzut, dar sunt aproape imposibil de măsurat. Aceste particule mici sunt baza particulelor subatomice numite hadroni. Cu toate descoperirile din acest domeniu al fizicii particulelor în ultimii 50 de ani, totuși, apar o mulțime de întrebări despre modul în care quarcii influențează creșterea și ultimul destin al universului. Iată șapte fapte ciudate despre quarci.

  1. Primii quarci au apărut aproximativ la 10^-12 secunde după formarea universului, în aceeași perioadă în care forța slabă (care astăzi este baza radioactivității) a fost separată de forța electromagnetică. Antiparticulele de quarci apăreau în același timp.
  2. Au fost descoperiți într-un distrugător de atomi. Un mister a apărut în anii 1960, când cercetătorii care utilizau Accelerator Linear Central al Stanfordului au descoperit că electronii se împrăștiau unul pe celălalt mai mult decât au sugerat calculele. Mai multe cercetări au constatat că au existat cel puțin trei locații în care electronii s-au distrus mai mult decât se aștepta în nucleul sau inima acestor atomi, ceea ce înseamnă că ceva a cauzat împrăștierea. Aceasta a fost baza pentru înțelegerea noastră a quarcilor de astăzi.
  3. Murray Gell-Mann, co-proponentul modelului quarc din anii 1960, a inspirat ortografia din cartea lui James Joyce din 1939, „Finnegan’s Wake”, care a citit: „Trei quarci pentru Muster Mark / Sigur că nu are prea multe de la scoarță / Și sigur că are tot ce e lângă marcă. ” (Cartea a ieșit cu mult înainte de a fi descoperiți quarcii și astfel numele lor a fost întotdeauna scris în acest fel.)
  4. Fizicienii se referă la diferitele tipuri de quarci ca arome: sus u, jos d, farmec c, straniu s, top t și bază: b Cea mai mare diferențiere între arome este masa lor, dar unele diferă și prin încărcare și prin rotire. De exemplu, în timp ce toți quarcii au aceeași rotație de 1/2, trei dintre ei (sus, farmec și top) au o încărcătură de 2/3, iar celelalte trei (jos, straniu și baza) au încărcare minus 1/3. Și doar pentru că un quarc începe cu o aromă nu înseamnă că va rămâne așa; quarcii jos se pot transforma cu ușurință în quarci de sus, iar quarcii de farmec se pot transforma în quarci stranii. 
  5. Quarcii nu pot fi măsurați deoarece energia necesară produce un echivalent de antimaterie (numit antiquarc) înainte ca aceștia să poată fi observați separat, potrivit unui primer de la Universitatea de Stat din Georgia. Masa quarcilor este cel mai bine determinată de tehnici cum ar fi utilizarea unui supercomputer pentru a simula interacțiunile dintre quarci și gluoni, gluonii fiind particulele care adună împreună quarcii.
  6. În 2014, cercetătorii au publicat prima observație a unui quarc de farmec care se descompune în antiparticulele sale, oferind mai multe informații despre cum se comportă materia. Deoarece particulele și antiparticulele ar trebui să se distrugă, s-ar crede că universul ar trebui să aibă doar fotoni și alte particule elementare. Cu toate acestea antiprotonii și antiparticulele există încă, ceea ce duce la misterul pentru care universul este făcut mai mult din materie și nu din antimaterie.
  7. Quarcii pot să stabilească soarta universului. Umbrirea în jos a masei unui quarc top ar putea dezvălui cercetătorilor unul din cele două scenarii care ar putea să se întâmple: universul s-ar putea termina în 10 miliarde de ani sau că oamenii s-ar putea materializa din nicăieri. Dacă quarcul top este mai greu decât se aștepta, energia purtată prin vidul spațiului ar putea să se prăbușească. Dacă este mai mic decât era de așteptat, un scenariu puțin probabil numit „creierul Boltzmann” ar putea vedea entități conștiente de sine ieșite din colecții aleatoare de atomi. 

Articol scris inițial pe livescience.com, la data de 5 Mai 2014

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/03/quark-proton_315.jpg?fit=315%2C314https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/03/quark-proton_315.jpg?resize=150%2C150Tudor DiaconuCugetări#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,curiozitati quarci,quarci,Tudor DiaconuQuarcul este o particulă elementară care interacționează prin forța nucleară puternică și care constituie materia „grea” (numită și barionică). Aceștia sunt particule care nu numai că sunt greu de văzut, dar sunt aproape imposibil de măsurat. Aceste particule mici sunt baza particulelor subatomice numite hadroni. Cu toate descoperirile din acest domeniu al fizicii particulelor...Pentru cei care știu să gândească singuri