Schimbarea Particulelor

Pregătește-te să te exciți de excitoni.

Excitonii sunt quasiparticule ciudate care există doar în materiale semiconductoare și izolate. Recent, o echipă de cercetători din Lausanne, Elveția, a descoperit o modalitate de a controla  fluxul excitonilor. Și nu numai, ei au descoperit noi proprietăți ale particulelor care cred că ar putea conduce la o nouă generație de dispozitive electronice cu tranzistori care pierd mai puțină energie decât căldură. Rezultatele studiului au fost publicate în această săptămână în revista  Nature Photonics.

Noutăți Despre Excitoni

Excitonul este privit ca o excitație elementară a materiei condensate care poate transporta energie fără a transporta încărcătura electrică netă. Excitonii sunt creați atunci când electronii absorb lumină, se deplasează către o „bandă energetică” mai mare și lasă în urmă o „gaură de electroni” unde electronul era anterior. Deoarece electronul are o sarcină negativă și gaura are o încărcătură pozitivă, cele două sunt legate între ele și devin cunoscute ca exciton. Ele sunt deosebit de ușor de manipulat în materialele 2D, cum ar fi cele cu o structură de bază cu doar câțiva atomi, cum ar fi carbonul.

Echipa de cercetare de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) a constatat că prin folosirea unui laser pentru a genera lumină și a schimba ușor poziția unui material 2D, ei ar putea folosi excitonii pentru a schimba unele dintre proprietățile luminii.

Articol scris inițial în engleză pe futurism.com, la data de 5 Ianuarie 2019.

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/01/EPFL-Excitons-in-a-theoretical-circuit-768x432.jpg?fit=768%2C432https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2019/01/EPFL-Excitons-in-a-theoretical-circuit-768x432.jpg?resize=150%2C150Tudor Diaconu1. științăexciton,liber-cugatator,libercugetatorRomania,lumina,Tudor DiaconuSchimbarea Particulelor Pregătește-te să te exciți de excitoni. Excitonii sunt quasiparticule ciudate care există doar în materiale semiconductoare și izolate. Recent, o echipă de cercetători din Lausanne, Elveția, a descoperit o modalitate de a controla  fluxul excitonilor. Și nu numai, ei au descoperit noi proprietăți ale particulelor care cred că ar putea conduce la...Pentru cei care știu să gândească singuri