Ce zi frumoasă pentru a arunca la gunoi tot ce credeai că știi despre Marte, nu?

La data de 7 iunie 2018, NASA a publicat rezultatele a două studii majore despre mecanismul intern de funcționare a Planetei Roșii. În primul studiu, cercetătorii au descoperit de ce pe Marte există variații sezoniere ale metanului; iar în cel de-al doilea, ei au demonstrat că roca de pe suprafața marțiană conține molecule organice ce pot servi drept dovezi ale existenței vieții antice. Ambele au fost publicate în revista Science .

Descoperirile au fost posibile datorită datelor colectate de rover-ul Curiosity trimis de NASA, care a străbătut suprafața marțiană încă din august 2012.

Primul studiu se axează pe metan, o simplă moleculă organică care reprezintă baza gazelor naturale. Pe Pământ, cea mai mare parte a metanului este produs de surse biologice, așa că cercetătorii suspectează faptul că metanul de pe Marte ar fi putut fi produs de asemenea de surse biologice.

Pentru prima dată, în anul 2015, Curiosity a confirmat că atmosfera lui Marte conține metan (deși astronomii au început să-l detecteze încă din 2003). Totuși nimeni nu știa de unde provine – chiar și după ce, în decembrie 2017, oamenii de știință ai NASA au anunțat că nivelul de metan al Planetei Roșii s-a dovedit a crește apoi diminua pe tot parcursul anului .

După analiza datelor obținute pe parcursul a mai mult de 4 ani despre cât de mult metan a fost în atmosfera lui Marte, în această lună cercetătorii NASA au descoperit că metanul a venit probabil din interiorul unor ” buzunare ” de gheață, cunoscute și sub denumiri ca clatrat de metan, hidrat de metan, hidrometan sau hidrat de gaze naturale. Asta ar explica de ce nivelurile de metan sunt mai ridicate în timpul verii marțiene, metanul evadând din gheața care se topește încet.

Există o șansă ca acest metan, prins de milenii în gheață, să fie produs pentru prima dată de forme de viață. Dar există și alte metode prin care metanul poate fi produs, deci este greu de spus ce înseamnă cu adevărat această descoperire în căutarea vieții pe Marte.

În cel de-al doilea studiu , Curiosity a colectat probe de sol din două locuri în interiorul craterului Gale care se estimează la aproximativ trei miliarde de ani. Atunci când Curiosity le-a încălzit, cercetătorii au recunoscut câteva molecule organice care se găsesc în rocile sedimentare bogat-organice ale Pământului.

Ca cercetător principal, Jennifer Eigenbrode, a remarcat faptul că „am extins în mod substanțial inventarul moleculelor organice și acum avem o idee mai bună despre modul în care au fost păstrate acestea în roci”.

Dacă ești în căutarea vieții antice pe Marte, atunci aceasta este o descoperire promițătoare.

„Detectarea moleculelor organice și a metanului pe Marte are implicații mult mai mari în lumina potențialei vieți ce a existat pe Marte”, a scris Ten Kate. „Curiosity a arătat că craterul Gale era locuibil în urmă cu 3,5 miliarde de ani, având condiții comparabile cu cele ale Pământului timpuriu, perioadă în care viața a evoluat”.

„[Întrebarea] dacă viața ar fi putut să apară sau să existe pe Marte este mult mai oportună în prezent, acum știm că moleculele organice erau prezente pe suprafața planetei la acel moment”, a adăugat ea.

Încă nu am dat nas-în-nas cu viața marțiană, dar fiecare dintre aceste noi studii NASA contribuie foarte mult la înțelegerea noastră asupra Planetei Roșii. Și din moment ce Curiosity încă se plimbă pe suprafața marțiană, următoarea descoperire ar putea fi cea care va pune problema vieții marțiene la culcare o dată pentru totdeauna.

sursa: futurism.com

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/06/rover-600x315.png?fit=600%2C315https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2018/06/rover-600x315.png?resize=150%2C150Tudor Diaconuastronomie#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,Curiosity Rover,Marte,NASA,Planeta Rosie,Tudor Diaconu,Viata pe MarteCe zi frumoasă pentru a arunca la gunoi tot ce credeai că știi despre Marte, nu? La data de 7 iunie 2018, NASA a publicat rezultatele a două studii majore despre mecanismul intern de funcționare a Planetei Roșii. În primul studiu, cercetătorii au descoperit de ce pe Marte există variații sezoniere...Pentru cei care știu să gândească singuri