Sumar:

Un medicament inițial formulat pentru tratamentul bolii Alzheimer ar putea înlocui obturațiile ca și tratament al cariilor dentare. Medicamentul numit “Tideglusib” stimulează activitatea celulelor stem din pulpa dentară care produc noi straturi de dentină și repară structura dentară în mod natural.

La revedere, plombe!

Plombele – sau obturațiile dentare, cum mai sunt numite – ar putea fi de domeniul trecutului în curând, odată cu o descoperire recenta legata de un medicament numit Tideglusib. Inițial elaborat pentru a trata pacienți suferind de boala Alzheimer care făceau parte dintr-un studiu clinic, acest medicament stimulează  procesul de reparație al dinților afectați de carii, permițându-le să-și recapete integritatea structurală.

Tideglusib acționează la nivelul pulpei dentare, stimulând celulele stem pluripotente care în mod normal produc dentina nouă – numită și dentina de reacție. Dentina este o substanță dură, mineralizată, localizată sub smalțul dentar, a cărei structură este compromisă de către carii.

Dintii pot produce în mod natural dentina fără a fi nevoie de alți factori extrinseci, însă numai în anumite circumstanțe: pulpa dentară trebuie să fie expusă în urma infecțiilor dentare (complicație a cariilor dentare simple) sau prin traumatisme dentare. Insă, chiar și în aceste cazuri, dinții pot produce doar o cantitate foarte mică de dentină, depusă într-un strat subțire, care nu este suficient pentru regenerarea structurii dentare compromisă prin carii, care sunt în general destul de adanci. Tideglusib schimbă acest lucru, acționând prin inactivarea enzimei numita GSK-3 care blochează formarea dentinei.

ales_kartal/Pixabay

In cadrul studiului, cercetatorii au introdus in cavitatile produse de carii bureti de colagen mici, biodegradabili, care fuseseră impregnați în prealabil cu o soluție de Tideglusib. Bureții au declanșat depunerea de dentina, iar in 6 saptamani, distructia structurii dentare produsa de carie a fost reparata. Structura de colagen a bureților s-a degradat în mod natural, lăsând dintele intact.

Până in momentul de fata, procedura a fost realizată numai pe dinți de șoareci de laborator. Chiar și așa, Paul Sharpe, profesor la Institutul de Medicina Dentara din cadrul King’s College din Londra și autorul studiului, a declarat următoarele: “Întrucât acest medicament a fost deja folosit pe oameni în studiul clinic destinat tratării bolii Alzheimer, acest lucru reprezinta o mare oportunitate pentru a începe testarea acestui nou tratament dentar pe pacienți.”

Paul Sharpe a adăugat, de asemenea, ca “Simplitatea acestui mod de abordare face acest medicament ideal pentru tratamentul cariilor dentare extinse, oferind atât protecție pulpară cât și sinteza de dentină.”

Articol tradus si adaptat de pe futurism.com

Articolul a apărut în format inițial la data de: 12/10/2017

Facebook Comentariu
Distribuire
https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/10/img-panoramic_x_rays.jpg?fit=480%2C290https://i0.wp.com/liber-cugetatori.ro/wp-content/uploads/2017/10/img-panoramic_x_rays.jpg?resize=150%2C150sabinariddlenoutăți@liber cugetator,@liber-cugatatori,#liber,#liber-cugetatori,#liber-cugetatori Romania,#liber-cugetatoriRomania,#libercugetator,#libercugetatori,alzheimer,obturatie,plomba,regenerare dentara,tratament  Sumar: Un medicament inițial formulat pentru tratamentul bolii Alzheimer ar putea înlocui obturațiile ca și tratament al cariilor dentare. Medicamentul numit “Tideglusib” stimulează activitatea celulelor stem din pulpa dentară care produc noi straturi de dentină și repară structura dentară în mod natural. La revedere, plombe! Plombele - sau obturațiile dentare, cum...Pentru cei care știu să gândească singuri